شاید برای شما یا دوستانتان هم پیش آمده است که به جای گفتن یک «متشکرم» ساده چیزی مانند «اوه، چیزی نیست، هر کسی میتوانست این کار را انجام دهد» بگویید. چنین رفتاری یکی از علائم کمبود اعتماد به نفس است. با ما همراه باشید تا با اعتماد به نفس و راه های افزایش آن آشنا شوید.
برای مطالعه بیشتر: آنچه درباره ی برنامه ریزی باید بدانید
شرح اعتماد به نفس
رسم است که تعریفها را با مرور دیکشنری وبستر آغاز میکنند. دیکشنری وبستر در تعریف اعتمادبهنفس چنین گفته است:
اعتماد به نفس یا self-confidence به این معناست که یک نفر به توان و توانمندیهای خودش باور و اعتماد داشته باشد.
این تقریباً همان معنایی است که بسیاری از ما از اعتمادبهنفس در ذهن داریم.
البته این تنها تعریف اعتمادبهنفس نیست. مثلاً دنیل گلمن تعریف دیگری از اعتمادبهنفس ارائه کرده است :
اعتماد به نفس یعنی اینکه انسان خودش را عمیقاً ارزشمند و توانمند بداند.
اگر اعتمادبهنفس را به سبک دنیل گلمن تعریف کنید، عملاً پذیرفتهاید که اعتمادبهنفس همان عزت نفس است. چون در درس تعریف عزت نفس، هنگام معرفی مدل دو عاملی توضیح دادیم که عزت نفس به صورت ترکیبی از دو مولفهی احساس ارزشمندی و احساس توانمندی تعریف میشود.
اما در اینجا به مشکلی برمیخوریم که در ابتدای این درس مطرح شد: اگر این دو اصطلاح دقیقاً یک چیز هستند، چرا باید دو اصطلاح متفاوت برایشان وجود داشته باشد؟
با توجه به این توضیح، ما در متمم تعریف دنیل گلمن و همفکران او را جدی نمیگیریم و اعتمادبهنفس را بیشتر به همان سبک وبستر تعریف میکنیم. تعریفی که در ذهن بسیاری از ما هم، به همین شکل جا افتاده است.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: هیپنوتراپی به چه روش درمانی گفته میشود؟
اعتماد به نفس و عزت نفس
اعتمادبهنفس و عزتنفس بسیار شبیه به هم هستند، اما بهطور کامل یکسان نیستند برای این که متوجه این موضوع شوید ابتدا باید بدانید که اعتماد به نفس چیست.
اعتمادبهنفس را میتوان بهعنوان احساسات مثبتی درمورد خود و جهان تعریف کرد که بر اعمال شخص تأثیر میگذارد. عزتنفس برخی اوقات بهعنوان ارزشی تعریف میشود که شخص برای خود قائل میشود. مفهومی نیز وجود دارد که بهعنوان خودکارآمدی شناخته میشود. خودکارآمدی اعتقاد کسی به توانایی او در انجام کاری است.
این ۳ مفهوم با یکدیگر یکسان نیستند، با این حال بسیار نزدیک و مرتبط اند. عزتنفس بر احساسات کسی درمورد خودش تأکید دارد. خودکارآمدی بر اعتقاد فرد بر اینکه میتواند کاری را انجام دهد تأکید دارد. اعتماد به نفس، با تأکید بر پذیرفتن کلیت فرد و همچنین نحوه عملکرد وی در جهان، شاید ادغام کاملی از عزتنفس و خودکارآمدی باشد.
اهمیت اعتماد به نفس
مسئله اصلی مربوط به کیفیت زندگی است. اعتمادبهنفس بر زندگیای که فرد برای خود درست میکند تأثیر می گذارد. نداشتن اعتمادبهنفس بر کیفیت زندگی تأثیر منفی میگذارد. داشتن اعتمادبهنفس اندک میتواند احساسات زیر را در افراد ایجاد کند:
- تردید به خود؛
- بیارزشی؛
- خودکمبینی؛
- بیعلاقگی؛
- ازدستدادن حس لذت؛
- استرس، افسردگی و سایر آسیبهای سلامت روان.
درمقابل، داشتن اعتمادبهنفس در ایجاد موارد زیر دخیل است:
- آگاهی از نقاط قوت و محدودیتهایتان و اینکه چگونه زندگیتان را با توجه به آنها مدیریت کنید؛
- پذیرفتن اشتباهاتتان و پیبردن به اینکه بینقصبودن نه ممکن است و نه مطلوب؛
- احساس اینکه کامل هستید.
- احساس آرامش درونی.
- ایجاد تعادل بین نقاط قوت و ضعفهایتان.
- توانایی ایجاد و تجربه شادی.
اعتمادبهنفس داشتن احساسات مثبت درمورد خود درعین پذیرش عیوب و اشتباهاتتان است. اعتمادبهنفس بهمعنی رفتار قاطعانه است که از باور شما به ارزش ذاتی خودتان سرچشمه میگیرد؛ همچنین به این معنی است که حتی وقتی بعضی چیزهای مربوط به خودتان را دوست ندارید، تمامیت خود را دوست داشته باشید.
دربارهی تکنیک شش کلاه تفکر چه میدانید؟
افزایش اعتماد به نفس
اعتماد به نفس یک ویژگی ذاتی و ثابت نیست. بلکه یک توانایی است که میتواند به مرور زمان به دست بیاید و بهبود پیدا کند. اعتماد به نفس اجتماعی میتواند با تمرین در محیطهای اجتماعی ایجاد شود.
ما در ادامه، راهکارهایی مناسب برای افزایش اعتماد به نفس را معرفی میکنیم. مطمئن باشید که با انجام آنها، روز به روز به خودباوری بیشتری رسیده و تاثیرش را بر زندگی خود، مشاهده خواهید کرد:
اهمیت به تیپ و ظاهر خود
اولین و آسانترین راه حل برای افزایش اعتماد به نفس این است که بیشتر به خودتان برسید. این راهکار ساده، تاثیر شگرفی بر روی خودباوری شما خواهد گذاشت.
اگر میخواهید بیشتر از قبل، به خودتان ایمان داشته باشید، هر روز صبح، بیست دقیقه برای این کارها وقت بگذارید:
- موهای خود را مرتب کنید
- صورت خود را اصلاح کنید
- مطابق با سبک مناسب بدنتان لباس بپوشید
- کفشهایتان را واکس بزنید
- ساعت مچی ببندید
البته این کارها، تنها چند نمونه از موارد تاثیر گذار بر روی ظاهر شما هستند. رسیدگی و مراقبت از جسم یکی از تمرینات عملی افزایش اعتماد به نفس است.
مثبت عمل کردن
مثبت اندیشی و کشتن افکار منفی، یک راهکار افزایش اعتماد به نفس در مردان و زنان است اما به تنهایی کافی نیست؛ باید آن را عملی کنید. در تمام کارهای روزانه، مثبت عمل کنید.
زمانی که شروع به انجام یک کار میکنید، شما دقیقا همان کاری هستید که در حال انجام دادنش هستید! پس اگر آن کار را تغییر دهید، در حقیقت خودتان را تغییر دادهاید.
از این به بعد در زندگی، همواره خود را مشغول انجام کارهای مثبت کنید؛ مطمئن باشید خیلی زود تاثیر آن را بر روی اعتماد به نفستان مشاهده خواهید کرد.
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: خواص اسفناج و چند غذای خوشمزه با آن
تعیین اهداف کوچک
اگر به قصد ماه شلیک کنید، قطعا شکست میخورید و بعد از آن نیز، دلسرد میشوید. منظورمان از این جمله این است که هدفهای بزرگ، احتمال شکستشان نیز بیشتر است و شکست هم یک عامل کشنده برای اعتماد به نفس شماست.
یک هدف کوچک تعیین کنید و سعی کنید به آن برسید؛ قطعا احساس خوبی خواهید داشت. حالا هدف بعدی را هم انتخاب کرده و برای رسیدن به موفقیت در آن، تلاش کنید. همین پیروزی شما در اهداف کوچک، اعتماد به نفستان را بالا برده و زمینه ساز موفقیت در هدفهای بزرگتر میشود.
این راهکار برای افزایش اعتماد به نفس در دانش آموزان هم بسیار موثر است و میتواند در بهبود وضعیت درسی آنها هم موثر باشد
ترک عادتهای ناپسند
هر فردی را که در نظر بگیرید، ممکن است برخی عادات ناپسند داشته باشد؛ شما هم از این قاعده مستثنی نیستید. این عادت شما ممکن است سیگار کشیدن باشد، با صدا غذا خوردن باشد و یا هر مورد دیگری! سعی کنید با آن مبارزه کرده و حذفش کنید.
هرچقدر که عادات ناپسند شما کمتر باشند، خودباوری بیشتری خواهید داشت و نگاه اطرافیان نیز به شما، مثبتتر خواهد بود.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: راهکارهایی برای یک ازدواج موفق
سخن آخر
در این مقاله به صورت مختصر با اعتماد به نفس و روش افزایش آن آشنا شدیم. برای شناخت خودتان وقت بگذارید، به صدای افکارتان گوش دهید، شروع به نوشتن یک مقاله در مورد خودتان کنید و در نهایت با بیشترین دقت ممکن، تمام جنبههای شخصیتیتان را تحلیل کنید. با تحلیل خودتان می توانید توانایی های خود و راه های پیشرفت را بهتر پیدا کنید. خود شناسی قطعا یکی از مهترین مراحل برای رسیدن به اعتماد به نفس است. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.