یکی از مهمترین و سازندهترین عناصر در طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی رنگها هستند. بر کسی پوشیده نیست که انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی اگر طبق اصول باشد، موجب چشمگیر و زیباتر شدن خانههای حتی معمولی خواهد شد. رنگآمیزی دیوارها، انخاب رنگ لوازم منزل اعم از پردهها، کابینتها، مبلها، فرشها و… همه روی این زیبایی و آرامشبخش بودن تأثیر خواهند گذاشت. شاید برایتان جالب باشد بدانید که روانشناسان معتقدند انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی میتواند تأثیر مستقیمی روی رفتارها و احساسات ساکنان هر خانهای داشته باشد.
در این مقاله اصول ساده اما مهم برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی را مطرح خواهیم کرد. با پیروی از این اصول و داشتن کمی خلاقیت، میتوانید با هزینهای معقول، خانهای رویایی و رنگارنگ برای خودتان بسازید. لطفاً تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
- بخش اول:مهمترین نکات برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
- بخش دوم:قوانین رنگ در دکوراسیون داخلی
- بخش سوم:بهترین ترکیب رنگ در دکوراسیون خانه
- بخش چهارم:مکمل رنگ سفید در دکوراسیون
مهمترین نکات برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
۱- انتخاب کردن پالت رنگ
۲-توجه به چرخۀ رنگها
۳-توجه به میزان نور موجود در خانه هنگام انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
۴-در نظر گرفتن رنگ لوازم دیگر خانه
۵- استفاده از رنگهای خنثی برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
۶- ایجاد تنوع برای انتخاب رنگ دیوارها
۷-توزیع اصولی رنگها در فضای خانه
۸-توجه به انتخاب رنگ زمینه
برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی به چه نکاتی باید توجه کنیم؟
ممکن است فکر کنید انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی مسئلهای کاملاً سلیقهای است و اصول خاصی ندارد. بله، بخش زیادی از مسئۀ انتخاب رنگ به سلیقه و علاقه و خلاقیت شما وابسته است. اما در این میان اصول و نکاتی هم وجود دارند که با دانستن آنها میتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
بعضی از افراد هستند که رنگهای خاص و متفاوتی را برای استفاده در دکوراسیون داخلی منازل خود انتخاب میکنند. اما شاید این نکته را ندانند که این رنگها وقتی روی لوازم و بخشهای مختلف خانه پیده شوند، بسیار متفاوت به نظر خواهند رسید. همۀ رنگها زیبا هستند و هیچ شکی در این مسئله نیست. اما بعضی از این رنگهای زیبا وقتی در محیط شما و در ترکیب با رنگهای دیگر قرار میگیرند، نوعی ناهمگونی در محیط ایجاد میکنند.
در گذشته کمتر شاهد انتخاب رنگهای شاد و روشن برای درکوراسیون خانهها بودیم. اما این محدودیت امروزه برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی وجود ندارد. در ادامه ما به چند اصل مهم که بهتر است در هنگام انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی به آنها توجه داشته باشید اشاره خواهیم کرد.
۱-انتخاب کردن پالت رنگ
انتخاب پالت رنگی اولین گام است. شما برای طراحی دکوراسیون داخلی خودتان باید یک پالت رنگی که شامل دو تا پنج رنگ است بسازید. اما در این پالت چه رنگهایی باید حضور داشته باشند؟ یک الگوی ساده برای انتخاب رنگ پالتها وجود دارد. بهتر است برای قرار دادن رنگها در پالت به رنگ بخشهای اصلی خانه که چندان قابل تغییر نیستند توجه کنید. بخشهایی مثل کف خانه، کابینتها و کمدها، شومینهها و… . رنگهای انتخابی شما بهتر است هماهنگی لازم با این بخشها را داشته باشند. درواقع رنگههای پالت رنگی شما همین رنگهای غالب بخشهای تغییرناپذیر خانه هستند. میتوانید تناژ رنگی این پالت را برای انتخاب رنگ سایر بخشهای خانه هم استفاده کنید.
مثلا فرض کنید که کف خانۀ شما کرِم است. شما میتوانید رنگ بخشهایی از وسیلههای خانه مثل گلدان، پردهها یا میزهای عسلی را هم از ترکیب رنگ کرم انتخاب کنید.
۲- توجه به چرخۀ رنگها
در چرخههای رنگ، رنگهای گرم در یک طرف و رنگهای سرد در طرف دیگر قرار میگیرند. شما برای انتخاب رنگ از چرخهها میتوانید الگوی تک رنگ را انتخاب کنید. یعنی یک رنگ اصلی را انتخاب و سپس از تنالیتههای مختلف آن برای انتخاب رنگ اجزای دکوراسیون خود استفاده کنید. همچنین میتوانید به جای انتخاب تک رنگ، از رنگهای مکمل رنگ مورد نظر خودتان استفاده کنید. در چرخۀ رنگ، رنگهای مکمل دقیقاً روبروی هم قرار میگیرند. بهعنوان مثال رنگ قرمز و سبز یا آبی و نارنجی مکمل هم هستند.
۳-توجه به میزان نور موجود در خانه هنگام انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
شما در انتخاب رنگ باید به میزان نورگیر بودن خانه و نحوۀ نورپردازی در آن دقت داشته باشید. مثلاً اگر خانۀ شما بسیار نورگیر است، رنگهای گرم انتخاب خوبی برای شما خواهند بود. تابش نور زیاد میتواند از میزان تندی این رنگها بکاهد. در این صورت تعادل مناسبی در میزان نورپردازی خانه و رنگ لوازم آن در فضا ایجاد خواهد شد.
۴-در نظر گرفتن رنگ لوازم دیگر خانه
شما در انتخاب رنگ برای دکوراسیون داخلی باید به رنگهای اصلی به کار رفته در سایر قسمتهای خانه توجه کنید. فرض کنید در خانۀ خود فرشی دارید که اصلیترین رنگ زمینۀ آن قرمز است. در این شرایط بهتر است در انتخاب لوازمی مثل مبل و کوسن و صندلی و… هم از تنالیتههای قرمز استفاده کنید.
۵-استفاده از رنگهای خنثی برای انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی
رنگهایی مثل طوسی، کرم و آبی کمرنگ خنثی هستند. اگر وسایل خانۀ خود را اغلب از میان این رنگها انتخاب کنید، دستتان برای انتخاب رنگ در تغییر دکوراسیون هانهتان بازتر خواهد بود. به عنوان مثال فرض کنید رنگ مبلمان شما بنفش است. در این شرایط شما به راحتی نمیتوانید رنگ سایر لوازم خانه را تغییر بدهید. در صورتی که اگر رنگ مبلمانتان طوسی یا کرم بود، این کار برایتان بسیار راحتتر میشد.
۶-ایجاد تنوع برای انتخاب رنگ دیوارها
در انتخاب رنگ دیوارها خودتان را محدود به یک رنگ خاص نکنید. میتوانید دو یا حتی سه رنگ هم در پالت رنگ دیوارها قرار بدهید. شما میتوانید طبق اصول رنگشناسی، برای هر یک از اتاقهای خانه رنگ جداگانهای انتخاب کنید. مهمترین نکته برای انجام این کار، حفظ انسجام رنگها با یکدیگر و با سایر بخشها و اجزای خانه است. یعنی رنگ هر بخش از خانه باید با لوازم و عناصر موجود در آن هماهنگ باشد. توصیه میکنیم که رنگ دیوارها را در آخرین مرحلۀ طراحی دکوراسیون انتخاب کنید. اگر رنگ دیوارها از همان ابتدا مشخص شده باشند، مجبور میشوید تمام لوازم دیگر را براساس آنها انتخاب کنید. بنابراین آزادی عمل لازم برای اعمال سلیقهتان نخواهید داشت.
۷-توزیع اصولی رنگها در فضای خانه
رنگهای تیره و روشن در فضای خانۀ شما باید طبق اصول مشخصی توزیع شوند. این اصلی است که متأسفانه خیلی از افراد هنگام انتخاب رنگ در دکوراسیون داخلی به آن کم توجهی میکنند. مثلاً ممکن است رنگها را طوری توزیع کنید که بخشی از خانه تیره و کسلکننده و بخش دیگری از آن بیروح و بی رنگ باشد. سادهترین و کم هزینهترین راه حل این مشکل، توجه به طبیعت و تقلید از آن است! در طبیعت همۀ رنگها به زیبایی و در نهایت انسجام و تناسب در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند. با کمی دقت به محیطهای طبیعی، بدن پرندگان، کوهها و جنگلها و دشتها میتوانید از آنها برای انتخاب رنگ الهام بگیرید. در این صورت است که فضای خانۀ شما دلچسب، زیبا و آرامش بخش خواهد شد.
۸-کف پوشها و دیوارهای خانه زمینۀ اصلی آن محسوب میشوند. بنابراین انتخاب هوشمندانه و مناسب رنگ آنها موجب میشود که آزادی عمل شما برای انتخاب رنگ سایر عناصر دکوراسیون خانه بازتر باشد. همچنین ممکن است با یک انتخاب اشتباه برای رنگ کف پوش و دیوارها، آسیب جدی به سایر بخشهای دکوراسیون نیز وارد شود. بنابراین بهتر است برای دیوارها و کف پوشها رنگهای ملایم و خنثی را انتخاب کنید. در این صورت تقریباً دست شما برای انتخاب اغلب رنگها برای سایر بخشهای خانه باز خواهد بود. چون رنگهای خنثی میتوانند به راحتی با بیشتر رنگها همخوانی داشته باشند.
قوانین رنگ در دکوراسیون داخلی
چرخه رنگ در دکوراسیون داخلی چیست؟
شناخت چرخه رنگ در دکوراسیون منزل و طراحی داخلی یکی از مهم ترین و اصلی ترین گام ها در این حوزه می باشد که ممکن است بارها با آن برخورد داشته باشید. چرخه رنگ در دکوراسیون داخلی در واقع نموداری دایره ای متشکل از رنگ هایی با درجه تیره و روشنی متفاوت می باشد که در ست کردن رنگ ها کاربرد دارد. این چرخه در واقع مجموعه ای رنگ های اصلی (قرمز، زرد و آبی)، درنگ های ثانویه یا درجه دوم (نارنجی، بنفش و سبز) و رنگ های مرتبه سوم (ترکیب رنگ های اصلی و درجه دوم) می باشد. در این چرخه رنگ های مکمل روبرو هم و در دو سر قطر دایره قرار گرفته اند.
با شناخت رنگ های مکمل و استفاده از آنها در کنار یکدیگر باعث میشود تا خاصیت رنگین بودن آنها تا حد زیادی بیشتر شود. این در حالیست که مخلوط شدن دو رنگ مکمل باعث میشود خاصیت رنگی هر دو از بین برود و نوعی رنگ خنثی ایجاد گردد. این قانون رنگ در دکوراسیون داخلی به شدت در انتخاب رنگ های مکمل موثر و مفید می باشد.
در چرخه رنگ 12 رنگ وجود دارد که هر یک در گروه های مختلف اولیه، ثانویه و رنگ های درجه سوم قرار می گیرند. اما واقعیت این است که در طبیعت در حالت کلی تنها 3 رنگ اصلی وجود دارد و سایر رنگ ها ترکیبی می باشند. رنگ های اصلی شامل قرمز، آبی و زرد می باشند که از ترکیب هیچ رنگ پایه حاصل نمیشوند. در مقابل، رنگ های درجه دوم یا secondary از ترکیب این سه رنگ بدست آمده اند که در مجموع شامل 3 رنگ نارنجی، بنفش، سبز می باشند. از کاربردی ترین رنگ ها در طراحی دکوراسیون داخلی، رنگ های درجه سوم یا tertiary هستند که شامل 6 زیرمجموعه می باشند. این رنگ ها در واقع ترکیبی از رنگ های پایه و درجه دو هستند.
تغییر رنگ با رنگ های خنثی:
پس از انتخاب اصلی ترین رنگ در دکوراسیون منزل ، حال می توانید با کمک رنگ های خنثی آنها را به اندازه دلخواه تیره یا روشن کنید. به عنوان مثال، استفاده از سفید باعث روشن تر شدن رنگ مورد نظر شده و رنگ های تیره می تواند سایه مناسبی را در محیط مورد نظر ایجاد کند.
طرح رنگی سه تایی در طراحی داخلی:
از دیگر طرح و قوانین بسیر مهم و جذاب در انتخاب رنگ برای دکوراسیون، طرح رنگی سه گانه می باشد. بر اساس این قانون، سه رنگ انتخاب شده و به نسبت مساوی در محیط مورد نظر استفاده میشود. این قانون تا حد زیادی قانون 60-30-10 را کنار می گذارد. برای داشتن ترکیب رنگ زیبا در این طرح می توان رنگ های کاملا متضاد را انتخاب کرد و یا می توان برای محیط هایی با سبک دکوراسیون مدرن و مینیمال از سفید، سیاه و خاکستری استفاده نمود. انتخاب این طرح رنگ برای دکوراسیون اتاق کودک و سرویس بهداشتی با رنگ های جذاب و متضاد می تواند مماسب باشد. نکته بسیار مهم اینکه، بر اساس اصول روانشناسی، تنها یک مجموعه سه تایی رنگ برای این منظور باید در نظر گرفته شود. چون ترکیب رنگ های متضاد زیاد در یک محیط به مرور آرامش را از کاهش داده و نوعی اضطراب را به همراه خواهد داشت.
بهترین ترکیب رنگ در دکوراسیون خانه
پس از یک روز کاری سخت و یا حتی یک روز تعطیل در کنار خانواده اولین محلی که همه دوست دارند در آن حضور داشته باشند خانه است. از ابتدای تاریخ خانه محل آرامش بوده و تمام انسانها همیشه در تلاش بودهاند تا مأمن هرچند کوچک خود را به زیبایی و با ترکیب رنگ دلخواه بیارایند و این موضوع از دغدغههای همیشگی بشر بوده است؛ به همین دلیل با گذشت زمان راهکارهای جدیدتری برای چیدمان هرچه بهتر دکوراسیون خانه مطرح میشود.
در چیدمان خانه مسائل بسیار زیادی دخیل هستند که سبب زیبایی و دلنشینی محیط آن میشوند که یکی از آنها و شاید به جرأت بتوان گفت که مهمترین آن ها ترکیب رنگ در دکوراسیون خانه است؛ چرا که بهترین و گرانترین اثاثیه و لوکسترین لوازم در بزرگترین خانهها اگر ترکیب رنگ متناسبی نداشته باشند جلوه و زیبایی خود را بهکل از دست خواهند داد.
از طرفی اگر کمی با روانشناسی رنگها آشنا باشید قطعاً این موضوع را بهخوبی میدانید که رنگها چه تأثیرات شگفت و معجزهآسایی بر روح و روان و خلق و خوی انسانها دارند. هرچند انتخاب رنگ برای وسایل منزل مسئلهای کاملاً سلیقهای است و به علایق و خواستههای فرد بستگی دارد اما رعایت برخی نکات به این هدف کمک شایانی خواهد کرد؛ از این رو در این بخش قصد داریم تا با چند توصیه شما را در انتخاب بهترین ترکیب رنگها یاری کنیم.
چگونه رنگ مناسب برای دکوراسیون خانه انتخاب کنیم؟
در انتخاب ترکیب رنگ در دکوراسیون خانه متناسب بودن رنگ وسایل و محیط ازجمله کفپوش، دیوارها، پرده، کابینت و لوازم منزل ضروری است. علاوه بر این، در انتخاب رنگ باید به سبک طراحی محیط، نوع کاربری، سن و جنسیت افراد ساکن و ابعاد خانه توجه داشت.
شاید در گذشته چندان شاهد استفاده از رنگهای روشن و به اصطلاح شاد در چیدمان خانهها نبودیم اما امروزه میتوان گفت محدودیتی برای ترکیب رنگ دکوراسیون منزل وجود ندارد به شرط آنکه رنگهای انتخابشده متناسب باشند. اولین نکتهای که در مورد ترکیب رنگها باید در نظر گرفت دستهبندی رنگها به دو گروه اصلی و فرعی و به کار بردن رنگهای مکمل در کنار یکدیگر است.
در این تقسیمبندی سه رنگ اصلی وجود دارد و باقی رنگها از ترکیب این سه رنگ اصلی به دست میآیند. زرد، قرمز و آبی رنگهای اصلی هستند و رنگهای دیگر مانند نارنجی (ترکیب زرد و قرمز)، سبز (ترکیب زرد و آبی)، بنفش (ترکیب قرمز و آبی) و … رنگهای فرعی را تشکیل میدهند.
تا بتوان هر رنگ را در کنار مکمل خود قرار داد. تشخیص مکمل رنگهای اصلی نیز با توجه به رنگهای فرعی که از ترکیب رنگهای اصلی به دست میآیند کار سادهای است. در واقع مکمل هر رنگ اصلی دو رنگ اصلی دیگر و ترکیب آن دو است. به عنوان مثال رنگ قرمز و زرد و ترکیب آنها یعنی نارنجی مکملهای رنگ آبی هستند.
مکمل رنگ سفید در دکوراسیون
ترکیب رنگ سفید با مشکی:
هیچ ترکیب رنگی سنتیتر از سیاه و سفید وجود ندارد. اگرچه این ترکیب ممکن است کنتراست بالایی داشته باشد، اما راههایی برای نرمتر کردن ظاهر این ترکیب وجود دارد. یکی از رنگها را بهعنوان رنگ اصلی انتخاب کنید و فضایی ایجاد کنید که ۷۰ درصد آن یک رنگ باشد. سپس، تم رنگ دیگر را برای تعادل اضافه کنید.
ترکیب رنگ سفید با قرمز:
جذابترین مکمل رنگ سفید در معماری داخلی رنگ قرمز است. رنگهای سفید و قرمز در کنار هم روحبخش هستند. این دو رنگ در به تصویر کشیدن فضای رمانتیک طرفداران زیادی دارند و به خوبی یکدیگر را تکمیل میکنند. رنگ قرمز ویژگی دراماتیکی را در یک اتاق به وجود می آورد و توجه افراد را به خود جلب میکند و هر مکانی را زنده، شیک و شخصی جلوه میدهد.
ترکیب رنگ سفید با قهوهای:
ترکیب رنگ قهوهای با رنگ سفید یک طراحی کلاسیک محسوب میشود. وقتی ترکیب این دو رنگ اصلی را با هم به کار می برید به سمت گرم شدن فضا حرکت میکنید. با افزودن رنگ و بافت میتوانید ترکیبی عالی از رنگهای خاکی با سایههای مختلف قهوهای با رنگ سفید را نمایش دهید. بسیاری از طراحان دو رنگ قهوهای و سفید را برای طراحی تمامی فضاهای داخلی به کار می برند.
ترکیب رنگ سفید با خاکستری:
رنگ خاکستری را نیز میتوانید بهعنوان مکمل رنگ سفید در طراحی داخلی در نظر بگیرید. خاکستری یکی از بهترین رنگهای خنثی است که به راحتی با رنگ سفید هماهنگ میشود و برای ایجاد فضایی منسجم و جذاب به خوبی با سفید ترکیب میشود. بنابراین، اگر ظاهر مینیمالیستی را ترجیح میدهید از ترکیب سفید و خاکستری غافل نشوید. اگرچه به اندازه ترکیب رنگ سیاه و سفید پررنگ نیست، اما باز هم فوقالعاده شیک خواهد بود.
ترکیب رنگ سفید با سبز:
ترکیب سفید با سایههای سبز همیشه یک ترکیب برنده بهشمار می آید. رنگ سبز توانایی شگفتانگیزی در طرحهای مختلف و ایجاد پالتهای رنگی زیبا دارد. رنگ سفید به سبز اجازه میدهد عمیق، تازه و تمیز باشد. از ترکیب سبز و سفید میتوانید در تمامی بخشهای خانه بهره ببرید.
ترکیب رنگ سفید با آبی:
ترکیب سفید و آبی میتواند جلوههایی از کلاسیک تا مدرن را به نمایش بگذارد. آبی و سفید ترکیبی جذاب است که همیشه تازه به نظر میرسد. فرقی نمیکند اتاق را به رنگ آبی طراحی کنید یا فیروزهای، میتوانید یک فضای سلطنتی یا یک فضای مدرن را به وجود بیاورید. این دو رنگ بهقدری با هم سازگار هستند که بهراحتی میتوان رنگهای دیگر مانند طلایی، خاکستری، متالیک، قرمز و سبز را به آنها اضافه کرد.
ترکیب رنگ سفید با طلایی:
طلایی را معمولا عنصری پررنگ میدانند که ظاهری زیبا و مجلل ایجاد میکند. با این حال، اگر با دقت ترکیب نشود، ممکن است کمی دلزدگی در پی داشته باشد. لوکسترین مکمل رنگ سفید در معماری داخلی را باید رنگ طلایی دانست. پسزمینه سفید با تمهایی از رنگ طلایی فوقالعاده، به نظر میرسد. این تم برای وسایل سفید، مبلمان یا پردهها صدق میکند. برخی از لوازم جانبی طلایی مانند آینه، گلدان یا بالشها را برای روح دادن به ظاهری ساده اضافه کنید. مطمئن شوید که فضا را با رنگ سفید برای ایجاد هماهنگی متعادل کنید.
ترکیب رنگ سفید با زرد:
اگر میخواهید اتاقی آفتابی و روشن را در اختیار خود بگیرید، ترکیب رنگ سفید و زرد بهترین انتخاب خواهد بود. رنگ زرد بهتنهایی نیز میتواند فوقالعاده باشد. در حالی که زرد انرژی را به هر فضایی میآورد، ترکیب آن با رنگ سفید در عمیقتر نشان دادن فضا تاثیر میگذارد. این ترکیب رنگی همچنین با رنگهای عمیق دیگر مانند سرمهای یا نارنجی به خوبی کار میکند یا با سبز یا آبی ملایم فضا را روشن نگه میدارد.