اختلال افسردگی یک ضعف نیست که با چند روز مراقبت برطرف شود. بلکه پیگیری و درمان طولانی مدت، مراقبت و پایش مداوم میخواهد. اما نگران نباشید، همه ما میتوانیم افسردگی را شکست دهیم. هر چهقدر زودتر به داد افسردگی برسیم، راحتتر میتوانیم آن را درمان کرده و زمان بیشتری را از زندگی لذت ببریم. اولین قدم برای درمان افسردگی و جلوگیری از افسردگی شدید، شناخت علائم افسردگی است. با ما همراه باشید تا با این اختلال و روش درمان آن آشنا شوید.
برای مطالعه بیشتر: درباره ی تاثیر تغذیه بر سلامت روان فرد چه می دانید؟
نشانه های افسردگی
مانند هر بیماری دیگری علایم افسردگی ممکن است در هر شخص با شخص دیگری متفاوت باشد. دکتر مروارید آل یاسین در اینجا تعدادی از شایع ترین نشانههای نشانه های افسردگی را برای شما ذکر کردهاند. همانطور که بالاترهم گفتیم، داشتن این نشانهها به صورت مقطعی اتفاقی کاملا عادی است. اما ادامهدار بودن این علایم نشانه خطر است.
احساس غم و پوچی
داشتن احساس غم و پوچی چیز عجیبی نیست. دیدن یک فیلم درام، گوش دادن به آهنگ غمگین یا حتی شنیدن خبری ناراحت کننده در مورد شخصی که برای ما مهم است میتواند باعث برانگیختهگی این احساس در ما شود. اما معمولا این احساس به اندازهی همانآهنگ یا مدتی بعد از شنیدن خبر در ما باقی میماند و پس از آن با حس دیگری جایگزین میشود. ولی برای اشخاصی که از بیماری افسردگی رنج میبرند، داشتن این احساس جزوی از عادات روزمره آنهاست. همچنین برای این افراد، برانگیخته شدن آن به هیچ دلیل و یا اتفاق آغازکنندهای نیاز ندارند.
افراد افسرده به دلیل نداشتن امید به آینده، سرنوشت خود را بسیار تیره و تار میبینند. این مساله باعث بیشترشدن حس یأس و پوچی در ایشان میشود. این حالت معمولا به خاطر تعمیم دادن بیش از حد حقایق زندگی اتفاق میافتد و ممکن است بعد از مدتی تبدیل به عادت روزمره بیمار افسرده شود.
شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره ی بیش فعالی بزرگسالان چه می دانید؟
نشانه های افسردگی – تغییر در میزان خواب
کمخوابی یا پرخوابی در طول هفته اتفاق طبیعی است.
این کاملا عادی است که در طول یک هفته پرکار خواب کمتری داشته باشید و در آخر هفتهها پرخوابی کنید. اما به گفته دکتر آلیاسین، یکی از شایعترین مشکلاتی که افراد افسرده از آن رنج میبرند، اختلال در میزان خواب است. عدم توانایی در داشتن خواب شبانه مناسب، یا پرخوابی بیش از حد، نشان از نداشتن آرامش فکری در شخص است. این حالت میتواند باعث کاهش انرژی فرد در طول روز شود و روی بازدهی شخص تاثیر منفی بگذارد. که این مساله نیز باعث بدتر شدن اختلال افسردگی در فرد میشود.
کمخوری یا پرخوری
درست مثل مورد قبلی، هرگونه تغییر منفی در شیوه تغذیه که به صورت طولانی مدت ادامه پیدا کند میتواند از نشانههای افسردگی باشد. به گفته سازمان سلامت انگلستان، این تغییر در تغذیه اکثرا با کاهش اشتها و کاهش وزن همراه است. البته در برخی موارد نیز ممکن است باعث افزایش آنها شود. اما در هر دو حالت موجب این میشود که فرد مبتلا به افسردگی دچار مشکلات فیزیکی شود یا در معرض خطر آنها قرار بگیرد. نتایج منفی حاصل از این نوع تغذیه نیز میتواند باعث کمبود مواد مغذی در بدن بشود که مستقیما بر روی خُلقیات فرد بیمار تاثیر میگذارد.
بیانگیزگی، کاهش علاقه به انجام کار و عدم توانایی در انجام فعالیتهای مفید
افسردگی بیماری فلجکنندهای است. افراد مبتلا به این بیماری در طولانی مدت انگیزه خود به انجام فعالیتهای مفید مانند رسیدگی به خود، معاشرت با دوستان، کار کردن، یادگیری و آمورش، و دیگر فعالیتهای مفید شخصی را از دست میدهند. این مساله باعث طردشدن شخص از جامعه، قطع شدن ارتباطات سازنده و کاهش کیفیت زندگی میشود که از اصلیترین تاثیرات جانبی این بیماری است.
درباره ی چگونگی برخورد با حس مالکیت کودکان چه می دانید؟
نشانه های افسردگی – احساس خودکشی
در شدیدترین مراحل بیماری، اشخاص افسرده تمام یا اکثر نشانههای گفته شده در بالا را خواهند داشت. به همین دلیل کیفیت زندگی ایشان به شدت کاهش پیدا میکند.
این افراد رابطه خود با دوستان و اطرافیان را از دست میدهند و ممکن است دچار مشکلات فیزیکی نیز بشوند. شخص بیمار در هر گوشه و کنار از زندگی خود زشتی و ناراحتی میبیند، به همین دلیل عجیب نیست که افکار خودکشی نیز داشته باشد.
روش های درمان افسردگی
زندگی با افسردگی می تواند مشکل باشد، اما درمان می تواند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کند. ممکن است بتوان با یک شکل از درمان علائم را با موفقیت مدیریت کرد، یا ممکن است تصمیم گرفته شود که ترکیبی از درمانها به بهترین وجه استفاده شود.
درمان با دارو
دوره های افسردگی اساسی در ۷۰ تا ۸۰ درصد بیماران قابل درمان است. برای درمان این اختلال باید داروها را بهمراه مداخلات روان درمانی مورد استفاده قرار داد. درمان نگهدارنده با داروهای ضد افسردگی حداقل به مدت ۵ ماه به جلوگیری از عود بیماری کمک میکند
بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: درباره ی اعتماد به نفس چه می دانید؟
روش های درمان افسردگی – درمان با تحریک مغناطیسی
اگر فرد از افسردگی اساسی رنج می برد و در برابر درمان، دارو و کمک به خود مقاومت کرده است، ممکن است TMS درمان مفیدی باشد. درمان تحریک مغناطیسی ترانس کرانیال (TMS) یک روش درمانی غیر تهاجمی است که پالسهای انرژی مغناطیسی را در مناطق مختلف مغز که درگیر خلق هستند، هدایت می کند. این پالس های مغناطیسی بدون درد از طریق جمجمه عبور می کنند و سلول های مغزی را تحریک می کنند که می توانند ارتباط بین بخش های مختلف مغز را بهبود دهند و علائم افسردگی را سهولت بخشند.
همچنین از این روش در زمانهایی که پاسخ سریع به درمان مدنظر است یا عوارض جانبی داروهای افسردگی، درمان را با مشکل روبه رو کرده است میتوان استفاده کرد.
درمان با مراجعه به متخصص
استفاده از روان درمانی به همراه داروهای ضد افسردگی برای اختلال افسردگی اساسی، بسیار کاربردی تر و موثر تر از کاربرد به تنهایی هر یک از روشهای عنوان شده است.
درمانهای روانشناختی شامل درمان کوتاه مدت است که در آن تعاملی بین درمانگر و بیمار شکل می گیرد. طی جلسات درمان و تکالیفی که مراجع باید آنها را در منزل انجام دهد درمانگر می تواند با فرضیات ذهنی و ناخودآگاه مراجع آشنا شده و عوامل زمینه ساز این بیماری را تشخیص و اصلاح کند.
این محتوای مفید را هم دنبال کنید: آنچه درباره ی برنامه ریزی باید بدانید
سخن پایانی
در این نوشته راجه به علائم افسردگی و روش درمان آن سخن گفتیم. با مراقبت از خود می توانید علائم افسردگی را بهبود ببخشید. اینکار شامل خوابیدن کافی، داشتن رژیم غذایی سالم، دوری از افراد منفی و شرکت در فعالیتهای لذت بخش است. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.