سبک زندگی

فوم بتن بهتر است یا پوکه؟


فهرست مطالب


کف سازی با فوم بتن

برای اینکه بدانیم فوم بتن بهتر است یا پوکه ابتدا باید با ماهیت این روش‌ها برای کف سازی آشنا شویم. فوم بتن از ترکیب سیمان، آب، مواد شیمیایی کف زا و ماسه بادی ساخته می‌شود. در این روش از دستگاه‌های فوم ساز مانند دستگاه فوم بتن نیسانی استفاده می‌شود.

آب به همراه، سیمان و ماسه بادی را به درون دستگاه ریخته و سپس فوم را با فشار زیاد به آن اضافه می‌کنند. دستگاه فوم ساز عملیات اختلاط این ترکیبات را تا رسیدن به سیالی روان و غلیظ ادامه می‌دهد. بعد از پایان فرآیند تولید فوم بتن، می‌توان با استفاده از پمپاژ و شلنگ‌های مخصوص آن را برای کف ساز محل مورد نظر مورد استفاده قرار داد.

کف سازی با پوکه معدنی

روش کف سازی با پوکه معدنی از روش‌های قدیمی و تاریخی ساخت بتن است. پوکه‌ها سنگ‌هایی با تخلخل زیاد و سبک هستند که به صورت طبیعی و معدنی در دسترس قرار دارند. البته امکان ساخت پوکه‌های صنعتی نیز از طریق سرد شدن سریع سربار کوره‌های ذوب فلزات ایجاد می‌شوند. در کف سازی به این روش، ابتدا پوکه‌ها را بعد از کروم بندی و شیب بندی کف، پخش می‌نمایند و سپس آن را می‌کوبند تا تراکم پوکه‌ها افزایش پیدا کند. سپس روی پوکه‌ها را با ملات ماسه و سیمان می پوشاننده تا سطحی هموار و صاف ایجاد شود.

البته روش دومی هم وجود دارد که در آن ابتدا پوکه و سیمان را مخلوط می‌کنند تا ملات سبکی ساخته شود. سپس آن را در کف پخش می‌کنند. در این روش ممکن است از ملات ماسه سیمان برای پوشاندن ملات پوکه سیمان استفاده شود. دلیل این امر ایجاد سطح هموار و مسطح است. برای انتقال ملات به محل مورد نظر در ساختمان‌های بلند مرتبه از دستگاه‌های جایگزین داربست به نام کلایمر استفاده می‌شود.

مقایسه کف سازی با فوم بتن و پوکه

تا اینجا اطلاعات اولیه در مورد کف سازی با فوم بتن و پوکه معدنی را به دست آوردیم. حالا نوبت به مقایسه این دو و پاسخ به سؤال فوم بتن بهتر است یا پوکه می‌رسد. برای این کار ما مزایای هریک را به صورت مجزا بررسی می‌کنیم.

فوم بتن بهتر است یا پوکه؟

مزایای فوم بتن؛ چرا فوم بتن بهتر از پوکه است؟

حتما بخوانید
۱۰نکته کلیدی برای چیدمان بهتر منزل

از مهم‌ترین مزایای فوم بتن نسبت به پوکه، صرفه جویی در زمان است. در هر روز کاری می‌توان بسته به فاکتورهای مختلف بین ۵۰ تا ۶۰ متر مکعب (با فرض ۱۰ سانتی متر ضخامت کفسازی) را توسط فوم بتن پوشاند. به این ترتیب می‌توان ۶۰۰ متر مربع را در یک روز پوشش داد. اما در کف سازی با پوکه در مدت مشابه این مقدار نهایتاً به ۱۵۰ متر مربع می‌رسد. از طرفی حمل و نقل فوم بتن به دلیل استفاده از شلنگ و پمپاژ بسیار راحت‌تر انجام می‌گیرد. این موضوع در هزینه و زمان کار نیز تأثیر مثبتی دارد. نکته دیگر عدم نیاز به دپوی مصالح است.

شما برای کف سازی با فوم بتن تنها به یک دستگاه فوم بتن ساز نیاز دارید که به راحتی از عمران داتام می‌توانید تهیه کنید. اما برای کف سازی با پوکه محل نسبتاً بزرگی را باید به دپوی مصالح اختصاص دهید.

بتن پوکه چیست؟

برای شناخت کاربرد پوکه معدنی در ساخت بتن ابتدا بهتر است شما را با پوکه معدنی به طور مختصر و البته مفید آشنا سازیم. پوکه های معدنی همانگونه که از نامش پیداست حاوی عناصر بسیار معدنی اند که برای پیدایش این نوع سنگ ها لازم است عملیات آتشفشان رخ دهد و به تعبیری دیگر زمانی که آتشفشان ها شروع به فوران می کنند از خود مواد مذاب بجای می گذارند که طی مدت زمانی پس از سرد شدن این مواد جامد، به علت خاصیت و کاربرد های فراوان، آنها را جمع آوری کرده و برای تولید پوکه های معدنی بکار می گیرند و از این رو پوکه معدنی به علت وزن بسیار کم و البته استحکام زیاد بسیار مورد استقبال مصارف تجاری، صنعتی، ساختمانی و …. قرار می گیرد.

همانطور که می دانید در سالهای گذشته از سنگدانه ها جهت ساخت بتن استفاده می کردند اما با گذشت زمان و با مشاهده وزن زیاد ساختمان و استحکام کم، کارشناسان بر این آمدند که نوع دیگری از مواد را به جای سنگدانه ها در تهیه بتن استفاده کنند که این مواد پوکه معدنی نام دارند پوکه معدنی نوعی سنگ معدنیست که دارای خواص و ویژگی های بسیار زیاد است و از جمله این خواص می توان به ضد ضربه خوردگی آن ، مقاومت بسیار بالا در عین حال وزنی بسیار کم اشاره کرد.

حتما بخوانید
مدیتیشن (مراقبه) "فعالیتی برای شناخت خود"

و البته لازم به ذکر است بگوییم پوکه های معدنی غیر قابل انحلال با آب و مواد دیگر هستند و در صورت ترکیب شدن با هرگونه مصالح و مواد ساختمانی به همان شکل اولیه باقی می مانند و با استفاده سبکدانه ها در ساخت بتن باعث پایین آوردن وزن بتن و بالا بردن مقاومت بتن می شویم که در همین حین ساختمان ضد آتش سوزی و ضربه خوردگی می شود. همچنین سبکدانه ها به دلیل چسبندگی بالایی که دارند مورد استقبال بسیار ساختمان سازان می شوند.

مزیت استفاده از پوکه معدنی در ساخت بتن:

استفاده از پوکه معدنی در ساخت بتن فوایدی را نیز به همراه دارد که از جمله این فواید می توان به موارد زیر اشاره کرد:

هزینه های ناشی از ساخت بتن به وسیله استفاده از پوکه معدنی در ساخت بتن کاهش می یابد

استفاده از پوکه معدنی در ساخت بتن موجب کاهش آلایند های زیست محیطی می شود

پوکه معدنی سبب افزایش مقاومت بتن می شد

استفاده از پوکه معدنی در بتن سازی سبب کاهش استفاده سیمان در ساخت بتن می شود
وجود پوکه معدنی در بتن موجب کاهش وزن ساختمان می شود
ضد حریق و ضد زلزله شدن ساختمان ها از دیگر فواید استفاده از پوکه معدنی در ساخت بتن است.

مزایا و معایب فوم بتن

فوم بتن به عنوان یکی از جدیدترین مصالح قابل استفاده در صنعت ساخت وساز کشور، از محبوبیت مناسبی نیز برخوردار است که علت این محبوبیت را می توان در ویژگی های زیر جست وجو کرد.

۱-عایق مناسب صوتی و حرارتی

فوم بتن به علت متخلخل بودن و داشتن بافت یکپارچه یک عایق حرارتی عالی است که با کاهش چگالی بتن افزایش چشمگیری خواهد داشت. فوم بتن قابلیت عایقی در برابر سرما و گرما داشته و علاوه بر این مسئله ازجمله عایق های صوتی مناسب به خصوص در ساختمان های چندطبقه به شمار می رود.

حتما بخوانید
درباره اختلال وسواس فکری چه می‌دانید؟

۲-یک عایق رطوبت کارا

ازآنجایی که فوم بتن دارای قشرهایی با سطوح متخلخل فراوان است، طبیعتاً دارای شکاف های مویین و درزهای کمتری نیز در سطح بوده و اگر پوشش فوم بتن باضخامت کافی استفاده شود، در مقابل نفوذ باران و رطوبت مقاومت مطلوبی نشان خواهد داد.

۳-سرعت بالا در اجرا

با بهره گرفتن از بتن سبک در اجرای پروژه ها می توان از هدر دادن وقت در اجرای کف سازی جلوگیری کرد و در کمترین زمان به بهترین نتیجه دست یافت. دستگاه های فوم بتن روزانه می توانند ۶۰ تا ۹۰ متر مکعب بتن تولید کنند که این مسئله بدین معنی است که سرعت اجرای فوم بتن حدود ۷ برابر بیشتر از روش سنتی می باشد درواقع اگر با روش سنتی ۸۰ مترمربع، کف سازی را اجرا کنیم با فوم بتن می توانیم حدود ۵۶۰ مترمربع در همان زمان اجرا کنیم.

۴- ارزان تر بتن سنتی

ازجمله مهم ترین دلایل انتخاب فوم بتن توسط کارفرمایان، قیمت کم آن در مقایسه با بتن سنتی است چراکه فوم بتن ارزان تر می باشد.

۵-مقاومت فشاری بالا

مقاومت فشاری پارامتر مهمی در صنعت ساخت وساز می باشد چراکه قابلیت تحمل فشار و بار را بر روی سطح نشان می دهد؛ بنابراین در حال حاضر مقاومت فشاری و کششی مطلوب فوم بتن سبب شده است در بسیاری از کشورهای پیشرفته علاوه بر ساختمان سازی از بعضی انواع فوم بتن حتی در کف سازی معابر و زیرسازی راه ها نیز استفاده شود. درواقع وجود مقاومت فشاری بالا در این نوع بتن با افزایش مقاومت تقریباً نامحدود همراه است.

۶-مقاومت در برابر حریق

فوم بتن آتش نمی گیرد و با افزودن ضخامت و یا کاهش چگالی آن می توان تا حد زیادی مقاومت ایجاد کرد. به طور مثال، قطعه ای از فوم بتن با وزن مخصوص ۷۰۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم در متر مکعب که حداقل ۸ سانتی متر ضخامت داشته باشد، می تواند تا دمای ۱۲۷۰ درجۀ سانتی گراد گرما را تحمل کند که نسبت به بتن معمولی یا سنتی بسیار کاراتر است.

حتما بخوانید
خستگی یا فرسودگی عاطفی چیست؟ + بررسی علائم و راههای درمان خستگی عاطفی

۷-وزن کم

فوم بتن وزن سبکی در حدود ۴۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم در مترمکعب دارد و همین مسئله می تواند عاملی برای کاهش وزن کل سازه ساخته شده باشد.

۸-حذف ماهیچه کشی محیط

به طورکلی در عملیات ساختمان سازی حمل مصالح، پوکه و رفت وآمد کارگران و استفاده از ابزارهای مختلف، احتمال خسارت زدن به تأسیسات کف ساختمان را به شدت افزایش می دهد. این در حالی است که باید مطرح کنیم اجرای فوم بتن، از طریق پمپ به طبقات منتقل می شود و نیازی به هیچ گونه رفت وآمد و طبیعتاً خسارتی نیست. همچنین فوم بتن به علت روان بودن و داشتن حباب های ریز، می تواند عایق تأسیسات کف ساختمان باشد و نیازی به ماهیچه کشی ساختمان وجود ندارد.

معایب فوم بتن

همان طور که میدانید، هر محصولی همان طور که مزایایی دارد، دارای معایبی نیز می باشد؛ بنابراین در ادامه ی مقاله پیش رو شما را با معایب فوم بتن آشنا می کنیم.

۱-بهتر است در محیط های کوچک و بسته از فوم بتن استفاده نشود، چراکه با افزایش حرارت ماده ی درون فوم بخار می شود و باعث آسیب به سلامت اشخاص می شود.

۲-قطعات پیش ساخته این محصول بسیار گران قیمت می باشند.

۳-نیاز به متخصص برای نصب قطعات پیش ساخته وجود دارد و امکان نصب این قطعات بدون متخصص با مشکل روبه رو است.

۴-متخلخل تر شدن در لایه سطحی به دلیل اینکه حجم ماده ی درونی ۴۰ درصد بوده و نیروی گرانشی نیز بر آن تأثیر دارد. بااین حال لایه کفی متخلخل آن نسبت به لایه سطحی کمتر است.

۵-به مرور زمان بر سطح فوم بتن ترک ایجاد می شود که در صورت عدم نگهداری مناسب این ترک های موجود بروی سطح فوم بتن بر اثر گذر زمان بزرگ و بزرگ تر می شوند به طوری که فوم تکه تکه می شود.

۶-فوم بتن در برابر تغییرات دما مقاومت زیادی نداشته به طوری که ممکن است در فصل زمستان از بین برود و آسیب جدی به ساختمان وارد کند.

۷-به کار بردن فوم بتن در دیوارچینی یک ساختمان موجب افزایش مصرف ملات می گردد چراکه این فوم از قدرت چسبندگی پایینی برخوردار بوده و به همین دلیل به ملات فراوانی جهت چسبندگی نیاز است.

حتما بخوانید
نحوه ساخت استخر خانگی (از صفر تا صد)

مزایا و معایب پوکه

پوکه معدنی نوعی سنگ آتشفشانی پوک و متخلخل می باشد.هنگامی که مواد مذاب به سطح زمین راه می یابند. گاز از درون زمین کف گدازه‌های شیشه‌ای که به سرعت در حال سرد شدن هستند خارج شود. پوکه معدنی فقط در مناطق آتشفشانی قابل استخراج است.

۱- عایق حرارتی
۲- عایق صوتی
۳- عایق برودت و سرما
۴- سبک وزن بودن
۵- استحکام قوی و زیاد در کنار مصالح دیگر
۶- از نفوذ هرگونه قارچ و کپک و…. جلوگیری میکند
۷- عایق ضد حریق و انفجار

از این پوکه های برای ساختن بتن های پیش ساخته، ملات ها، فرآوردهای قیری، و کشاورزی استفاده می گردد.

فوم بتن چیست؟

همانطور که در بالاتر هم گفتیم نام دیگر آن، بتن سبک می باشد که از ترکیب آب، سیمان، فوم کفزار و ماسه بادی یا ماسه نرم تشکیل می شود. این نوع بتن به دلیل متخلخل بودن و وجود هوا در آن، عایق صوتی و حرارتی خوبی می باشد. این نوع بتن بعد از خشک شدن کامل بسته به وزن و طرح اختلاط مواد تشکیل دهنده ی آن دارای وزنی حدود ۴۰۰ تا ۱۷۰۰ کیلوگرم در هر متر مکعب می باشد.

فوم بتن بهتر است یا پوکه؟

خیلی از افراد فکر می کنند که فوم بتن جزو مصالح جدیدی در صنعت ساختمان می باشد اما جالب است بدانید که از سال ۱۹۸۰ میلادی با همکاری دانشگاه های آلمان و اروپا از فوم بتن شروع به استفاده و معرفی در سراسر جهان شد.

در سال ۱۳۸۰ شمسی با ساخت کارخانه بلوک clc وارد بازار صنعت ساختمان ایران شد و بعد از چند سال از فوم بتن در کف سازی و شیب بندی بام پروژه ها استفاده کردند.

با اضافه کردن مواد افزودنی بتن (زودگیر کننده) می توانیم در مدت ۱۲ ساعت بتن را خشک کنیم اما باید دقت داشته باشیم که در مدت زمان خشک شدن بتن عجله نداشته باشیم چرا که ممکن است به خاطر زود خشک کردن بتن از مقاومت بتن کاسته شود و حتی جمع شدگی در آن به وجود آید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا