آشپزی

برنج آبکش ایرانی “خوشمزه و پر زحمت!”

برنج آبکش مجلسی

در کشورهای آسیایی خوردن برنج چه برنج سفید، چه برنج قهوه ای بسیار رایج است.در بین انواع برنج، برنج ایرانی از جمله لذیذترین هاست. پخت برنج مجلسی علاوه بر ظاهر خوبی که دارد می تواند اشتها آور نیز باشد. با روش آبکش کردن برنج، برنجی مجلسی و دانه دانه داریم که برای سرو در مجالس و مراسم ها بسیار مناسب است. طرز تهیه برنج آبکش مجلسی با دانه‌های قد کشیده اصلا کار راحتی نیست. درست است که برنج‌های مادربزرگ و مادرها همیشه ظاهری زیبا دارند اما در واقع، پختن برنجی که له نشده باشد، خمیر نشود، دانه‌هایش سالم باشد و در نهایت طعم خوبی بدهد، کار راحتی نیست. در ادامه دستور پخت و نکات پخت برنج آبکش را ذکر می کنیم.


برای مطالعه بیشتر: آنچه درباره ی افسردگی باید بدانید


مواد لازم – 4 نفر

مواد لازم برای یک برنج آبکشی خوشمزه به شرح زیر است.

مواد لازم برای 4 نفر
برنج2 پیمانه
نمک2 قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده2 قاشق غذاخوری
روغن مایع2 تا 3 قاشق غذاخوری
آببه مقدار کافی

روش پخت برنج آبکش

دستور پخت به صورت قدم به قدم به شرح زیر است


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: درباره ی تاثیر تغذیه بر سلامت روان فرد چه می دانید؟


روش پخت برنج آبکش – گام اول

برای تهیه برنج آبکش مجلسی ابتدا برنج را پاک می کنیم و داخل کاسه ای می ریزیم. آب تا سطح روی آن می ریزیم و چندین بار آب آن را تعویض می کنیم تا آب موجود داخل برنج شفاف شود و 1 قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه می کنیم. سپس اجازه می دهیم تا به مدت 2 ساعت خیس بخورد. اگر مبتدی هستید بهتر است برنج را از قبل نخیسانید. در ادامه قابلمه ای متناسب با مقدار برنج انتخاب می کنیم. (اگر 2 پیمانه برنج داریم 4 الی 5 پیمانه آب نیاز است)

حتما بخوانید
فواید عسل برای کودکان

روش پخت برنج آبکش – گام دوم

در این مرحله تا نصف قابلمه آب می ریزیم و در قابلمه را می گذاریم.

ریختن اب در برنج آبکش

سپس روی حرارت تقریبا زیاد می گذاریم تا زودتر آب به جوش بیاید. زمانیکه آب در حال جوش بود 1 قاشق غذاخوری نمک به آن اضافه می کنیم و آب داخل کاسه برنج را بیرون می ریزیم. سپس برنج را به آب در حال جوشیدن اضافه می کنیم و با کفگیر یک هم می زنیم و برنج را به حال خود می گذاریم تا به مدت 8 دقیقه بپزد و بعد از گذشت این زمان به برنج سر می زنیم و یک دانه از برنج را با دو انگشت فشار می دهیم.

اگر له شده (برنج از هم جدا نشود یا از وسط نصف شود بلکه دقیقه له شود) یعنی زمان ابکشیدن برنج است و اگر له نشد باید زمان بدهیم تا بیشتر بپزد.می توانید یک دانه برنج را لای دندان قرار دهید اگر اطذاف آن نرم شده بود و مغز آن کمی سفت بود نیز یعنی برنج پخته شده است.هر دو این تست ها را می توانید انجام دهید.برنج را بعد از مطمئن شدن از پختش داخل آبکش می ریزیم و خیلی سریع روی آن یکبار آب سرد می گیریم(نشاسته اضافی برنج خارج شود)


درباره ی بیش فعالی بزرگسالان چه می دانید؟


روش پخت برنج آبکش – گام سوم

حالا بلافاصله آبکش را بلند می کنیم و 2 الی 3 مرتبه تکان می دهیم تا برنج های زیر هم جابه جا شوند و حرارت آن ها را له نکند و دانه های برنج به یکدیگر نچسبند. قابلمه را مجددا روی حرارت قرار می دهیم تا کاملا خشک شود. سپس روغن مایع داخل آن می ریزیم و زعفران دم کرده کمی روان را به آن اضافه می کنیم و قابلمه را کمی به چپ و راست حرکت می دهیم تا ترکیب روغن و زعفران کاملا قابلمه را چرب کند.

آبکشی برنج

حال با کفگیر برنج را بر می داریم و داخل قابلمه می ریزیم. این کار را کفگیر به گفکیر انجام می دهیم و به هیچ وجه یکدفعه برنج را داخل قابلمه نمی ریزیم. دسته کفگیر را وسط برنج فرو می کنیم و در می آوریم تا سوراخ ایجاد شده باعث خارج شدن بخار کف قابلمه شود دانه های برنج ها بهم نچسبند. در قابلمه دم کنی می گذاریم  و یا اگر از محکم بودن در قابلمه اطمینان دارید نیاز به دم کنی نیست و همان طور در قابلمه را می گذاریم.بهتر است یک شعله پخش کن روی شعله بگذاریم و قابلمه را روی آن قرار دهیم.

حتما بخوانید
خواص اسفناج و چند غذای خوشمزه با آن

روش پخت برنج آبکش – گام چهارم

اجازه می دهیم به مدت 10 دقیقه با حرارت ملایم رو به بالا بخار داخل برنج بپیچد و بعد حرارت را بسیار ملایم می کنیم تا برنج به مدت 40 الی 45 دقیقه دم بکشد. پس از گذشت زمان گفته شده عطر برنج می پیچد. حرارت را خاموش می کنیم و آرام دور برنج را با قاشق جدا می کنیم و دیس مورد نظر را روی قابلمه قرار می دهیم و قابلمه را یکدفعه بر می گردانیم تا برنج قالبی داشته باشیم و یا می توانید داخل دیس بکشید. نوش جان


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: چگونگی برخورد با حس مالکیت کودکان


نکته مهم برای جلوگیری از له شدن دانه‌های برنج آبکش

یکی دیگر از نکات ضروری که ممکن است اضافه کردن یک فنجان آب سرد به قابلمه بعد از هشت دقیقه جوشیدن است. این کار فرایند جوشیدن را کند می‌کند و به برنج کمک می‌کند بدون این که بیش از حد پخته شود طولانی شود. این کار از له شدن یا شکستن دانه‌های درسته برنج جلوگیری می‌کند. برنج را چند بار هم بزنید. بعد از حدود 10 دقیقه دانه‌های برنج را امتحان کنید. دانه برنجی که امتحان می‌کنید باید نرم شده باشد، اما در عین حال، نباید خیلی لطیف و شکننده باشد طوری که به راحتی با بین دو انگشت له شود.

تست برنج

وقتی به این حد رسید، آن را در یک صافی آبکش کنید و سریع با آب سرد بشویید تا نمک برنج گرفته شود و برنج شور نشود.

ته دیگ های متفاوت

با روشی که در آموزش بالا توضیح دادیم می توانید برنج را با ته دیگ زعفرانی درست کنید که ته دیگ هم از برنج می باشد. برای ته دیگ های متفاوت فقط کافیست قابلمه مخصوص پخت برنج را روی حرارت قرار دهیم. سپس کمی روغن اضافه کنیم و ته دیگ سیب زمینی ورقه ای یا نان لواش را در کف قابلمه قرار دهیم. در نهایت روی آنرا با برنج بپوشانیم، سپس مراحل را مانند دستور بالا دنبال کنیم.

حتما بخوانید
درباره ی انواع لوبیاها چه می دانید؟ + بررسی خواص لوبیا

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: درباره ی اعتماد به نفس چه می دانید؟


سخن پایانی

در این نوشته در مورد طرز تهیه برنج آبکش و نکات پخت آن سخن گفتیم. توجه داشته باشید برنج ایرانی درجه یک باید باریک و بلند، شیری رنگ و سفت باشد هنگام خرید دقت کنید یکدست باشد و خرده نداشته باشد. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا