آشپزیروانشناسی

درباره ی تاثیر تغذیه بر سلامت روان فرد چه می دانید؟

تغذیه و سلامت روان

در کشورهای توسعه یافته ای مثل انگلستان، مردم تنوع غذایی خیلی بیشتری دارند. اما این به آن معنا نیست که آن ها تغذیه مناسبی دارند. در واقع بسیاری از آدم ها به اندازه کافی غذاهایی نمی خورند که برای سلامت مغزشان مفیدند. همچنین غذاهایشان بیشتر شامل غذاهای فراوری شده و حاوی افزودنی های مصنوعی و شکر هستند. تاثیر تغذیه بر سلامت روان مدت ها است که توسط پژوهشگران شناخته شده است. اما روانشناسان و روانپزشکان به تازگی از تأثیر تغذیه بر سلامت روان آگاه شده اند.

بسیاری از وضعیت های روانی توسط التهاباتی در مغز ایجاد می شوند که نتیجه مرگ سلول های مغزی ما هستند. این واکنش های التهابی در روده آغاز می شوند و با کمبود مواد مغذی ای مثل منیزیم، اسیدهای چرب اٌمگا 3، پروبیوتیک ها، ویتامین ها و مواد معدنی مرتبط هستند. با ما همراه باشید تا تاثیرات مواد غذایی و عادات غذایی مختلف را بر سلامت روان خود، دریابید و رژیم مناسبی را جهت ارتقاء سلامت روح و جسم خود به کار گیرید.


برای مطالعه بیشتر: درباره ی بیش فعالی بزرگسالان چه می دانید؟


تاثیر تغذیه بر سلامت روان – سلامت دستگاه گوارش

دستگاه گوارش دارای تعداد زیادی سلول عصبی می باشد به طوری که به آن مغز دوم نیز می گویند.
همان طور که عوامل روحی و روانی زمان انتقال مواد در لوله گوارش را تحت تاثیر قرار می دهند. باکتری هایی وجود دارد که در لوله گوارش زندگی می کنند. این باکتری ها به وسیله مواد تولیدیشان می توانند بر عملکرد مغز و رفتار اثر بگذارند.
عفونت های دستگاه گوارش همراه با میکروارگانسیم های مضر می توانند با افزایش نفوذپذیری غشای دستگاه گوارش به عوامل بیماری زا عملکرد مغز را تحت تاثیر قرار دهند. مصرف پرو بیوتیک ها و پربیوتیک ها جهت تامین سلامت دستگاه گوارش و سیستم عصبی می تواند مفید واقع شود.

حتما بخوانید
مدیتیشن (مراقبه) "فعالیتی برای شناخت خود"

فیتوکمیکال ها

غذاهای گیاهی سرشار از فیتوکمیکال ها می باشند. که این امر اهمیت نقش تغذیه و بیوکمیکال در عملکرد نرمال مغز و سلامت روان را نشان می دهد. فیتوکمیکال ها درغذاهایی نظیر توت ها، مرکبات، چای سبز و برخی چاشنی ها پیاز، زنجبیل، زردچوبه، پونه، sage، رزماری و سیر موجود می باشند.

فیتوکمیکال

به نظر می رسد این غذاها با اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی خود بر مغز تأثیر می گذارند.کورکومین موجود در زردچوبه مخصوصا نقش محافظت کننده نورونی دارد و با کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر یا پارکینسون در ارتباط است.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: چگونگی برخورد با حس مالکیت کودکان


روی

کمبود روی ممکن است بر آلزایمر، افسردگی و از دست دادن عملکرد شناختی در اثر بالا رفتن سن دخیل باشد. همچنین روی ممکن است در تنظیم تولید دوپامین در مغز نیز نقش داشته باشد. روی از طریق که منجر به کاهش علایم افسردگی می شود کاهش باز جذب دوپامین به وسیله اتصال به گیرنده های دوپامین، افزایش تبدیل هورمون تیروییدی T4 به T3 و ارتقاء عملکرد انتقال دهنده عصبی تحریکی می تواند منجر به کاهش افسردگی شود. پس تغذیه ی روی می تواند تاثیر مثبتی بر سلامت روان شما داشته باشد.

آهن

کمبود اهن منجر به میلینه شدن ضعیف مغز و اختلال در متابولیسم مونو آمین ها می شود. این تغییرات نه تنها باعث نقصان حافظه توانایی یادگیری و مهارت های حرکتی می شود بلکه بر مشکلات روحی و روانی نیز اثر می گذارد. آنمی فقر آهن در کودکان با افزایش چشمگیر خطر ابتلا به اختلالات روانی مانند ADHD، اوتیسم بیماری های روحی و اختلالات حرکتی در ارتباط است.

حتما بخوانید
سبک زندگی سالم و فعال چیست ؟

درباره ی اعتماد به نفس چه می دانید؟


فولیک اسید

کمبود فولات با افسردگی، کاهش شناخت، دمانس و همچنین با افزایش خطر ابتلا به اسکیزوفرنی در ارتباط است. مکمل یاری فولات همرا با B12 علایم فاز منفی اسکیزوفرنی را کاهش می دهد. گرچه پاسخ به درمان به تفاوت های ژنتیکی در جذب فولات نیز بستگی دارد.

مکمل یاری با فولات همچنین ممکن است به حافظه کمک کند و در مطالعات اخیر دیده شده است که مقادیر بالای فولات با کاهش 50 درصدی پیشرفت بیماری آلزایمر همراه است.

ویتامین D

ویتامین D صدها ژن را در انسان تحت تأثیر قرار داده و ماده مغذی مهمی برای سلامت مغز و نیز سلامت استخوان و اسکلت بدن محسوب می شود.بهترین منبع ویتامین D مواجهه با نور خورشید، غذاهایی نظیر ماهی های چرب، زرده تخم مرغ، و غذاهای غنی شده مانند شیر گاو، شیر سویا و یا سایر شیرها و غلات هستند.

ویتامین D

مواجهه کافی با آفتاب و یا دریافت و تغذیه ویتامین D3 می تواند به حفظ سلامت روان کمک کند. افراد زرده ی تخم مرغ، ماهی های چرب و غذاهای غنی شده به مقادیر کافی که RDA ویتامین D آنها تأمین کند مصرف نمی کنند.

لذا توصیه به مصرف مکمل یا اطمینان از مصرف منظم غذاهای غنی شده ضروری می باشد. کمبود ویتامین D با بروز اختلالات خلقی، اختلالات شناختی و نیز افزایش خطر افسردگی مینور و ماژور در بزرگسالان می باشند. سطح سرمی حداقل 30ng/ml, حداقل برای درمان سرطان، دیابت، بیماری خودایمنی، و یا سطح 60 تا 80 ng/ml جهت درمان افسردگی مفید می باشد.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید:  آنچه درباره ی برنامه ریزی باید بدانید

حتما بخوانید
هیپنوتراپی و موارد استفاده آن در روانشناسی (هیپنوتراپی در منزل)

تاثیر غیر مستقیم تغذیه بر سلامت جسم و سلامت روان

شایان ذکر است که تغذیه علاوه بر آن‌که به طور مستقیم بر سلامت روان تاثیر دارد. به طور غیر مستقیم با اثراتی که بر روی جسم می‌گذارد، می‌تواند منجر به بروز حالت‌های روانی متعدد شود. افراد زیر اغلب از نظر روانی تحت فشار هستند.

  • افرادی که از چاقی و لاغری بیش از حد رنج می‌برند.
  • افرادی که دچار انواع بیماری‌های جسمی ناشی از تغذیه غلط هستند.
  • افرادی که دیابت و یا فشار خون بالا دارند.

این افراد چنانچه مشکلات جسمی‌شان بوسیله تغذیه سالم و رژیم غذایی مناسب کنترل و یا درمان شود، عوارض روانی موثر در رفتار آن‌ها را کاهش داده و در نهایت سلامت روان و آسایش و آرامش کافی را برایشان به وجود می‌آورد

تاثیر تغذیه بر سلامت جسم و روان – عادت های غذایی بد

بسیاری از عادات غذایی متداول ما ممكن است نادرست باشند. این عادات غذایی اثرات نامطلوب و در برخی اوقات جبران‌ناپذیری بر سلامت روان ما بجای می‌گذارند.
بنابراین آشنایی و شناخت دقیق عادات غذایی و رفتارهای تغذیه‌ای و تاثیر آن‌ها در سلامت روان انسان، گام مهمی بر سلامت روان است.

عادت های غذایی بد

ما برای تامین سلامت روان، در کنار سایر اقدامات نیاز به شكل‌گیری الگوی غذایی صحیح و مناسب داریم. مصرف مواد غذایی که فاقد ارزش تغذیه‌ای هستند، علی‌رغم صدماتی که بر سلامت جسم وارد می‌کنند؛ نمی‌توانند احتیاجات تغذیه‌ای انسان را تامین نمایند. در نتیجه جسم و سلامت روان فرد را هم به خطر مي‌اندازد. به عنوان مثال: حذف وعده‌ی های غذایی به ویژه صبحانه باعث کاهش قدرت يادگيري و تمركز می‌شود.

حتما بخوانید
حافظه دیداری و تکنیک‌هایی برای تقویت آن

این محتوای مفید را هم دنبال کنید: هیپنوتراپی و موارد استفاده آن در روانشناسی


سخن پایانی

در این مقاله در مورد تاثیر تغذیه بر سلامت روان فرد سخن گفتیم. در حالی که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است، مطالعات فعلی نشان می دهند که انسان ممکن است از طریق انتخاب مواد غذایی بر سلامت روان خود تأثیر بگذارد. هرچند که رژیم غذایی و تغذیه بخشی از عوامل موثر در سلامت روان فرد می باشند، اما همچنان عامل مهمی است. پس حتما به رژیم غذایی خود اهمیت دهید. امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا