روانشناسیسبک زندگی

مدیتیشن (مراقبه) “فعالیتی برای شناخت خود”

مدیتیشن

مدیتیشن، مراقبه، درون‌کاوی یا درون‌پویی در واقع مهارت کار با ذهن است. هدف اصلی آن تقویت ذهن هشیار و افزایش آگاهی است تا بتوانید با استفاده از ذهنتان خود را درک کنید. در نهایت این روش به رشد فردی، افزایش آرامش، بهبود کیفیت زندگی و تعامل با محیط اطراف منجر خواهد شد. در ادامه ی مطلب با تاریخچه و روش های مختلف انجام این فعالیت آشنا خواهید شد.


بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: مثبت اندیشی “مهارتی برای درخشان کردن زندگی!”


تاریخچه مدیتیشن

در حالی که مدیتیشن اخیرا در آمریکا محبوبیت یافته است، اما این تمرین در واقع به هزاران سال قبل برمی‌گردد. این عمل با سنت‌های مذهبی، به ویژه بودیسم، مرتبط بوده است. مدیتیشن در سراسر آسیا مورد استفاده قرار گرفت اما سرانجام در قرن بیستم راه خود را به سایر نقاط جهان هم باز کرد. در دهه‌های ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ در غرب به شهرت رسید و اغلب با فرهنگ هیپی همراه بود.

پیامد های مفید مدیتیشن

افزایش تمرکز و آگاهی به افکار و احساسات و یادگیری کنترل آن‌ها اولین و مهم‌ترین پیامد انجام تمرینات مدیتیشن است. فوائد مدیتیشن را می‌توان به طور کلی با واژه آرامش توصیف کرد. افرادی که از تکنیک‌های مدیتیشن استفاده می‌کنند در بدن خود احساسی از آرامش را تجربه می‌کنند که ناشی از تأثیر سیستم عصبی بر کارکردها و علائم حیاتی فرد است. به دلیل همین فوائد از این روش‌ها برای درمان انواع اختلالات اضطرابی، وسواس فکری و کاهش علائم افسردگی استفاده می‌شود. برای اطلاع از انواع اختلالات اضطرابی کلیک کنید.
بعضی از تأثیراتی که بر اثر مدیتیشن و توسط سیستم عصبی ایجاد می‌شوند شامل موارد زیر است:

  • کاهش فشار خون و بهبود گردش خون
  • کاهش ضربان قلب
  • کاهش تعریق
  • کاهش سرعت تنفس
  • کاهش سطح کورتیزول خون
  • کاهش استرس و اضطراب
  • افزایش احساس بهزیستی

مدیتیشن و مراقبه در صورتی که به صورت مداوم انجام شود بسیاری از علائم اختلالات روانی را کاهش می‌دهد. مدیتیشن منجر به ذهن آگاهی می‌شود و در نتجه باورهای فرد در رابطه با ریشه‌های اضطراب تغییر می‌کند. زمانی که بدون دلیل دچار اضطراب می‌شوید مراقبه کمک می‌کند تا تپش قلب خود را کنترل کرده و در نتیجه بر اضطراب غلبه کنید. برای اطلاعات بیشتر در زمینه اضطراب فراگیر کلیک کنید.

فواید مدیتیشن

همچنین تمرینات مدیتیشن زمانی که با روان درمانی و درمان‌های شناختی رفتاری همراه باشد، در کاهش علائم فوبیا و وسواس می‌تواند تأثیرات چشمگیری ایجاد کند.


شاید این مطلب هم برایتان جالب باشد: برنج آبکش ایرانی “خوشمزه و پر زحمت!”


انواع مدیتیشن

مدیتیشن می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد، اما در این بین، دو نوع اصلی وجود دارد: مدیتیشن تمرکزی و مدیتیشن تفکری یا ذهن آگاهی

  • تمرکزی: در چنین حالتی، در حالی که خود را با محیط اطرافتان وفق می‌دهید، تمام توجه خود را بر روی یک چیز خاص متمرکز می‌کنید. در مدیتیشن تمرکزی هدف این است که واقعاً هر چیزی را که روی آن تمرکز می‌کنید، تجربه کنید.این کار برای رسیدن به یک وضعیت بالاتر وجودی است و تمرکز می‌تواند روی هر چیزی مانند نفس، یک کلمه خاص یا یک مانترا باشد.
  • تفکری: این نوع مدیتیشن شامل کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) و درمان شناختی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) است. ذهن آگاهی می‌تواند موضوعات مختلفی مانند افسردگی را هدف قرار دهد، به این معنی که تمرکز آن ممکن است از تمرینی به تمرین دیگر متفاوت باشد. به طور کلی، این نوع مدیتیشن شامل حالت آگاه بودن و درگیر شدن در لحظه حال، بسط درونی، آگاهی و پذیرش خود است.

درباره ی افسردگی چه می دانید؟


روش های ساده و مبتدی انجام مدیتیشن

شما یاد می‌گیرید که با انجام کوچک‌ترین کارها، مثل خوردن یک شکلات یا قدم زدن، بر احساسات و تنفس خود تمرکز کرده و افکار خود را کنترل کنید. مواردی که در ادامه می‌آید، ساده‌ترین شیوه‌های مراقبه است. ببینید کدام مورد به حس و حال شما نزدیک‌تر است و با همان شروع کنید:

مدیتیشن مهربانی –  مدیتیشن متا 

هدف آن پرورش نگرش عشق و مهربانی نسبت به همه چیز، حتی دشمنان و منابع استرس است. در حالی که به طور عمیق تنفس می کنید، افراد حرفه ای ذهن را برای دریافت محبت باز می کنند. سپس پیام های محبت را به جهان، افراد خاص، و یا به عزیزان ارسال می کنند.در بیشتر اشکال مدیتیشن ، کلید آن است بارها این پیام را تکرار کند، تا زمانی که پزشک گرایش به مهربانی داشته باشد.

مدیتیشن متا

می تواند به افراد آسیب دیده کمک کند:

  • عصبانی
  • سرخوردگی
  • دلخوری
  • تعارض بین فردی

این نوع مراقبه ممکن است عواطف مثبت را افزایش دهد. همچنین در کاهش افسردگی، اضطراب و استرس پس از حادثه موثر است.

 مانترا

از یک کلمه، فکر یا عبارت آرام‌بخش تکراری برای جلوگیری از حواس‌پرتی استفاده می‌کند و تمرکز روی مانترا صورت می‌گیرد. یکی از معروف‌ترین مانتراها، واژه‌ی «اُم» است که معنای خاصی ندارد؛ اما برخی معتقد هستند که این آوا برگرفته از صدای ناشی از انفجار بزرگ در ابتدای خلقت و سرآغاز زندگی دنیوی و به‌نوعی فراخواندن قدرت حاکم بر این جهان است. علاوه بر مانتراهای معروف و قدیمی می‌توان از هر واژه یا جمله‌ای که حالتان را بهتر می‌کند، استفاده کنید.


جهت آگاهی: درباره ی تاثیر تغذیه بر سلامت روان فرد چه می دانید؟


روش های ساده و مبتدی انجام مدیتیشن – هدایت‌ شده

یک تکنیک مدیتیشن است که در آن تصاویر ذهنی یا موقعیت‌هایی که برایتان آرامش‌بخش هستند ایجاد یا از کمک  استاد و راهنما استفاده می‌کنید یا به پادکست‌ها و فایل‌های صوتی گوش می‌دهید.

ذهن آگاهی

نوعی مدیتیشن است که افراد را بر آن می دارد تا هشیار و در لحظه زندگی کنند.به جای اینکه در گذشته زندگی کنید و یا از آینده وحشت داشته باشید، ذهن آگاهی از محیط موجود فرد را تشویق می کند. از آنجا که ذهن آگاهی موضوعی است که در بسیاری از اشکال مدیتیشن رایج است، به طور گسترده مورد مطالعه قرار گرفته است.

تحقیقات نشان داده اند که ذهن آگاهی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • کاهش تثبیت احساسات منفی
  • بهبود تمرکز
  • بهبود حافظه
  • کاهش واکنش های احساسی
  • بهبود رضایت روابط

آگاهی تنفس

آگاهی تنفس نوعی مدیتیشن ذهن آگاهی است که تنفس را تحریک می کند.افراد حرفه ای به آرامی و عمیق نفس می کشند، تنفس را شمارش می کنند و یا در غیر این صورت بر روی تنفس خود تمرکز می کنند. هدف ، تمرکزبر روی تنفس و چشم پوشی از افکار دیگری است که به ذهن می رسد.

مدیتیشن تنفس

به عنوان شکلی از ذهن آگاهی ، آگاهی از تنفس بسیاری از مزایای مشابهی را به عنوان ذهن آگاهی ارائه می دهد. این موارد عبارتند از کاهش اضطراب، تمرکز بهبود یافته، و انعطاف پذیری عاطفی


این محتوای مفید را هم دنبال کنید: درباره ی بیش فعالی بزرگسالان چه می دانید؟


سخن پایانی

در این نوشته در خصوص مدیتیشن و روش های ساده انجام آن سخن گفتیم. نکته حائز اهمیت در انجام مدیتیشن این است که هرگز نباید روی انتخاب جزئیات یا روش‌های مختلف حساسیت به خرج بدهید. انواع مدیتیشن نهایتاً شما را به سمت آگاهی و حال خوب هدایت خواهند کرد.

 امید است این مطلب برایتان مفید بوده باشد. شما هم نظرات و تجربیات خود را در کامنت با ما به اشتراک بگذارید.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا